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of TransparicTion Washington B.C 20531

Federal Aviation
Administration

OCT 24 z02
Excemption No. 5891C

Regulatory Docket No. FAA-2001-9618

LTC Christopher L. Swider, USAF

Chief, Flight Standards Division

HQ AFFSA/X0D

1535 Command Drive, Suite D309
Andrews Air Force Base, MD 20762-7002

Dear LTC Swider:

This is in response to your May 1, 2002, letter petitioning the Federal Aviation
Administration on behalf of the United States Air Force (USAF) for an amendment to
Exemption No. 5891, as amended. That exemption from § 91.209(a) and (b) of Title 14,
Code of Federal Regulations (14 CFR) permits the USAF to conduct helicopter night-vision
flight training operations using two or more aircraft without lighted aircraft position lights at
or below 500 feet above ground level (AGL). The amendment you request would permit the
USAF to conduct helicopter night-vision flight training operations with a single aircrafi
without lighted aircraft position lights.

In your petition, you indicate that the conditions and reasons regarding public interest
and safety, presented in the original petition upon which the exemption was granted,
remain unchanged.

We have determined that the justification for the issuance of Exemption No. 5891,

as amended, remains vahd with respect to this exemption. However, we find that an
amendment to Exemption No. 5891, as amended, to allow the USAF to conduct helicopter
night-vision flight training operations with only one aireraft would not be in the public
interest because it would not provide for an equivalent level of safety. In our original grant
of exemption, we indicated that an additional aircraft was required to be airborne duning these
operations for the sole purpose of spotting other air traffic to avoid collisions. The
requirement for this limitation has not changed. While you propose to increase the number
of flight crewmembers aboard training aircraft operating under this exemption to act as
spotters assisting with air traffic collision avoidance, we do not believe that simply adding
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more personnel to a training aircraft will allow that aircraft’s flight crewmembers to see and
avoid all air traffic, especally if the traimng aircrail is approached by air uaffic from sbove,
from below, or from the rear. Additional personnel in the training aircraft likely would not
spot this air traffic, while an observer in & spotter aircraft or an additional training aircraft
might.

Therefore, we find that it 1s not in the interest of safety to change the conditions and
limitations of Exemption No. 5891, as amended, particularly given that we previously
amended our original grant of exernption to increase the maximum operating altitude for
such operations fram 200 feet AGL to 500 feet AGL.

Please note that in an effort to allow the public to participate in tracking our rulemaking
activities, we have transitioned 1o the Department of Transportation’s onling Docket
Management System (DMS) at http://dms.dot gov. This new docket system enables
interested persons to submit requests to, view requests on, and download requests from the
DMS in accordance with 14 CFR § 11 63. Please submit future requests through the DMS.

In consideration of the foregoing, I find thet a grant of exemption is not in the public interest.
Therefore, pursuant to the authority contained in 49 U.S.C. §§ 40113 and 44701 delegated

to me by the Administrator, your request for an amendment to Exemption No. 5891, as
amended, is hereby denied.

All other conditions and limitations of Exemption No. 5891, as amended, remain the same.
This letter shall be attached to, and is a part of, Exemption No. 5891. Your current
exemption expires April 30, 2005.

Sincerely,

‘Acting Director, Flight Standards Service



